Samoajien aktiviteetit

Kikkapakki

Leonardo da Vinci kalpenee – Teemme sudenpennuille partiomaisen nukketeatteri-, pöytäteatteri- tai lasten  teatteriesityksen
• Tehkää sudenpennuille nukketeatteri-, pöytäteatteri- tai lasten teatteriesitys aiheena Senegal.

Kekkaamme ja hokaamme! – Kilpailemme kokkisotaa nuotioruoanlaitossa
• Olkaa kokkisotaa, jossa valmistetaan senegalilaista tai afrikkalaista ruokaa.
Kirjallisuutta: Ruokamatka Afrikkaan (2000) (Janhonen-Abruquah, Hille , Nevala, Riitta, Ojala, Julia, Svensk-Mouni, Anne, WSOY Kuvallinen)

Karheat kourat – Keksimme oman kädentaitotehtävän
• Värjätkää kankaita luonnonmukaisilla tavoilla, esimerkiksi marjoilla ja kasveilla

Päivittäisvarusteet

Setelit sukan varteen
• Harjoitelkaa penninvenytystä viikon ajan ja lahjoittakaa viikon aikana säästyneet Suomen Partiolaisten kehitysyhteistyökohteeseen.

Omat varusteet

Ritarin rohkeudella
• Tutustukaa Stop the Violence –projektiin ja pohtikaa, miten omalta osaltanne voitte vaikuttaa lasten ja nuorten turvallisuuteen partiossa

Ruoka porsaan kotiin ajaa
• Valmistakaa kaksi mahdollisimman samanlaista päivällistä, joista toiseen saa
käyttää 5 euroa ja toiseen 30 euroa.

Lähiruoka – Ruoka porsaan kotiin ajaa
Tehkää lähiruoasta päivällinen. Keskustelkaa päivällispöydässä tai ruokaa laittaessa siitä, mitkä ovat lähiruoan hyödyt. Pohtikaa myös mahdollisia haittoja tai sitä, miksi suurempi osa syömästämme ruoasta ei ole lähiruokaa. Vertailkaa suomalaisten lähiruokaa senegalilaisten, tai jonkun muun kansan lähiruokaan.

Omat mietteet – Ennakkoluulot erilaisia ihmisiä kohtaan
• Kirjoittakaa paperilapuille omia ennakkoluulojanne eri asioita kohtaan. Laittakaa kaikki laput yhteen koriin, josta jokainen nostaa vuorotellen yhden lapun ja lukee sen ääneen. Pohtikaa yhdessä, mistä tällaiset ennakkoluulot
kumpuavat.

Pyhistä sanoista tekoihin – Muut uskonnot
• Tutustukaa islamiin. Senegalin väestöstä 94% on muslimeja.

Ompele uusiksi (Auttava käsi)
Ommelkaa vanhoista vaatteista tyynyliinoja tai laukkuja.

Syntymäpäiväkortti (Auttava käsi)
Tehkää syntymäpäiväkortteja juhlistaaksenne kaikkia vastasyntyneitä. Koristelkaa kortit valokuvilla, piirustuksilla tai muulla. Kirjoittakaa toiselle puolelle kommentti lapsikuolleisuudesta. Myykää kortit kehitysyhteistyöhankkeen hyväksi, tai lähettäkää ne päätöksentekijöille muistutukseksi korkeatasoisen lasten neuvolan, terveydenhuollon ja globaalin solidaarisuuden tärkeydestä.

5-vuotissynttärit (Auttava käsi)
Järjestäkää syntymäpäiväjuhlat juhlistaaksenne kaikkia lapsia, jotka ovat selvinneet viidenteen ikävuoteen asti. Ajatelkaa myös niitä, jotka eivät selvinneet.

Tuolileikki (Auttava käsi)
Leikkikää tuolileikkiä. Pysäytä musiikki joka 30 sekuntti. Se, joka jää ilman tuolia putoaa pelistä. Viimeinen jäljelle jäänyt on voittaja. Kerro, että leikin tarkoitus oli valaista, että joka 30 sekunti Afrikassa kuolee lapsi malariaan.

Vauvamyssy (Auttava käsi, Näpit liekeissä)
Virkatkaa vauvan myssyjä. Myykää ne Woomal 2 -hankkeen hyväksi.

Lapsikuolleisuus (Auttava käsi)
Tutustukaa lapsikuolleisuuteen Suomessa ja Senegalissa.

Raskaus (Auttava käsi)
Tutustukaa raskauteen liittyviin kuolemantapauksiin Suomessa ja Senegalissa.

Kortti (Auttava käsi)
Tehkää kortteja juhlistaaksenne kansainvälistä tyttöjen päivää (11.10), kansainvälistä naistenpäivää (8.3) tai äitienpäivää. Koristelkaa kortit haluamallanne tavalla. Kirjoittakaa myös kommentti naisten oikeuksista ja raskauteen liittyvistä kuolemantapauksista. Myykää kortit kehitysyhteistyöhankkeen hyväksi ja lähettäkää kortit päätöksentekijöille muistuttaaksenne heitä äitien neuvonnan ja uusille vanhemmille annetun tuen, tai globaalin solidaarisuuden merkityksestä.

Elokuvailta (Auttava käsi)
On valtavasti elokuvia, jotka käsittelevät naisten oikeuksia tai raskautta. Katsokaa yhdessä sellainen, ja keskustelkaa jälkeenpäin sen sisällöstä.

Sukupuoli (Auttava käsi, Omat mietteet)
Miten sukupuoli nähdään, miten ajatellaan että miesten ja naisten tulee ajatella, käyttäytyä, pukeutua, ja mitä töitä heidän tulee tehdä riippuvat kaikki kulttuurista. Keskustelkaa mitä yhteistä eri kulttuureilla on, ja mikä ei ole muuttunut ajan myötä. Pohtikaa miten sukupuoleen liittyvä syrjintä Suomessa ja Senegalissa sotii ihmisoikeuksia vastaan. Mitä voidaan tehdä sukupuolisyrjinnän vastustamiseksi täällä Suomessa ja Senegalissa?

Tytöt (Auttava käsi)
Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään kaikkien tyttöjen juhlistamiseksi, ja maailman tyttöjen elinolojen parantamiseksi. Menkää piiriin. Kuvitelkaa että teillä on käsissänne savea. Muotoilkaa vuorotellen savesta lahja Senegalilaisille tytöille, ja muille maailman tytöille. Lahjan tulee symboloida jotain, joka tekisi maailmasta paremman paikan tytöille.

Epäoikeudenmukaisuus (Auttava käsi)
Jaa ryhmä kahteen joukkueeseen. Kummallakin joukkueella on pallo, ja joukkueen jäsenet asettuvat omalle kentänpuoliskolleen. Tarkoituksena on polttaa vastapuolen jäsenet. Kun saa osuman pallosta, putoaa pelistä pois ja joutuu istumaan pelikentän ulkopuolelle. Pelatkaa ensin harjoituskierros. Sen jälkeen toisen joukkueen pelaajat saavat vain heittää palloa vasemmalla kädellään, mikäli he ovat oikeakätisiä, ja oikealla, mikäli vasenkätisiä.
Keskustelkaa jälkeenpäin globaaleista epäoikeudenmukaisuuksista.

Ihmisoikeudet (Auttava käsi)
Tehkää t-paitoja, julisteita, pinssejä, teatteriesitys tai elokuva ihmisoikeuksista. Tuotoksen voi myydä kehitysyhteistyöhankkeen hyväksi.

Papier mâché (Näpit liekeissä)
Rakentakaa runko esineelle, jonka tahdotte tehdä. Runkona voi käyttää esim. ilmapalloja, wc-paperin hylsyjä, kulhoja, rautalankaa tai kanaverkkoa. Peittäkää runko talouskelmulla. Valmistakaa tapettiliisteriä vedestä ja perunajauhoista. Repikää sanomalehdestä suikaleita, kastakaa ne liisteriin ja liimatkaa ne rungon päälle. Peitä runko muutamalla kerroksella ja anna kuivua. Maalaa tuotos.

Lähiympäristö (Tekoja pallomme hyväksi)
Tutkikaa kolonne lähiympäristöä. Minkälaisia ympäristölle hyviä paikkoja löydätte (metsä, meri, puistot, puutarha) ja minkälaisia huonoja (roskaiset paikat, suuret tiet jne.)? Viekää ehdotuksenne eteenpäin tai tehkää asialle jotakin.

Roskanäyttely (Tekoja pallomme hyväksi)
Järjestäkää lippukunnan roskatalkoot. Tehkää roskista taideteoksia ja asettakaa tuotoksenne näytille johonkin kolon tapahtumaan.

Lajitteluastiat (Rakennusmestarin kintaat)
Rakentakaa leirille kierrätysmateriaaleista kierrätyspiste. Merkitkää eri astiat niin, että ne ovat helppokäyttöisiä.

Leiri (Kolon ovet heiluvat)
Osallistukaa leiriin Senegalissa.

Video (Suomi synnyinmaa)
Tehkää senegalilaisille partiolaisille suunnatun videon Suomesta ja suomalaisesta partioinnista. Linkatkaa video esimerkiksi Woomal 2 – projektin Facebook-sivulle: www.facebook.com/woomal.